478. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali 24-29 Nisan 2018 Tarihleri Arasında Kutlanacak

478. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali 24-29 Nisan 2018 Tarihleri Arasında Kutlanacak

Manisa'da 478. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bu yıl 24-29 Nisan 2018 tarihleri arasında kutlanacak. 29 Nisan 2018 Pazar günü Sultan Camii kubbe ve minarelerinden 6 ton mesir macunu halka saçılacak.

 

UNESCO tarafından Somut Olmayan Dünya Kültürel Miras listesinde yer alan ve 2018 yılında 478.si düzenlenecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali hazırlıkları kapsamında ilk basın toplantısı gerçekleştirilerek festival protokolü imzalandı.

 

 

Toplantıya Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık katıldı.

Manisa Valiliği Brifing Salonunda düzenlenen imza töreni öncesi Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak tarafından 2017 yılında 477.si düzenlenen festival hakkında bilgi verildi. 

 

İmza töreninde konuşan Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, festivalde 6 ton mesir macununun saçılacağını belirterek, "Biz dernek olarak üstümüze düşeni en iyi şekilde bu yıl da yapmaya çalışacağız. Bu sene her yıl mesiri çoğaltarak gitmeye çalışıyoruz. Bu yıl 6 ton mesir macunu hazırlayacağız. Gerçekten son saçım finali Manisalı olarak çok önemli. Festival haftası çok önemli. Güzel bir hafta geçiriliyor. Ama karma töreni ve saçım töreni olmazsa olmaz. Orada 50-60 bin kişi toplanıyor. Geleneğe en yakın mesiri bu sene de yapacağız" dedi. 


Toplantıda konuşan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise "Manisa için mesir macunu bir değerdir. Şehrimizin tanıtımına sayısız katkılarının olduğunu her zaman görüyoruz. 478 yıllık bir gelenek. UNESCO tarafından Somut Olmayan Dünya Kültürel Miras listesine de eklenmiştir. Her millete her şehre nasip olacak bir gelenek değildir. Bu bizim medeniyetimizin büyüklüğünü ve ne kadar merhamet medeniyeti inşa ettiğimizin bir göstergesidir. Bu noktada bizlere düşen de ecdadımızdan bugüne kadar gelmiş olan böylesine anlamlı güzel bir geleneği daha güçlü bir şekilde yaşatmak ve bizden sonraki nesillere de aktarabilmektir" ifadelerini kullandı.

 

Festivalle ilgili son durum hakkında bilgi veren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise festival kapsamında Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak 2 milyon TL ve Şehzadeler Belediyesinden ise 200 bin TL'lik bütçe ayrıldığını söyledi. Başkan Ergün, "Biz de bu tarihi kültüre UNESCO tarafından tescillenmiş uluslararası festival noktasına getirilmiş olmasından mutluluk duyuyoruz. Önemli olan Manisa'nın tanıtımı, esnafına, halkına, şehrine katma değer kazandırabilmek ve Manisa'yı da en iyi şekilde tanıtabilmek, tek amacımız bu. Yeni yılla ilgili de bütçe hedeflemesi noktasında 2 milyon TL Manisa Büyükşehir Belediyesi ve 200 bin TL Şehzadeler Belediyesi katkısı olmak üzere bu rakamlar ilgili meclislere sevki yapılacak. Oradan da bu kararların geçirilmesi sağlanacak. Tabi 21 Mart 2018'de Nevruz Bayramı ve Karma Töreni ilk başlangıç olacak. Bu bağlamda 24-29 Nisan tarihleri arasında hedeflediğimiz Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali ve saçım törenleri tamamlanmış olacak. Bu sene 53 ülke, 15 kardeş şehir ve 4 kültür anlaşmamız olan şehir temsilcileri için ilgili komite davetlerini tamamladı" diye konuştu.

 

Festivalin aslına uygun şekilde yaşatılmasını hedeflediklerini söyleyen Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, "Canlı bir organizma olan, geçmişi, bugünü ve yarını da olacak olan bu vilayetin adı, soyadı, künyesi, başka tür kimliğini açıklayabilecek sıfatları olabilir ama bu şehrin kişiliğini, karakterini, ruhunu sembolik de olsa ifade eden, kısaca Manisa'nın en büyük, en önemli tanıtım marka değeri mesir ve mesirin saçma merasimi. Bu manada bu büyük değerin, bu ruhun sahibi Manisa'nın kendisi ve bugün Manisa'yı yaşayan ve yaşatan Manisalıların hemşehrilerimiz. Manisa'ya hizmet ortaklığında buluşmuş, Valilik çatısı altında yerel yöneticilerimiz yerel yönetimlerimiz ve doğrudan yine Manisalı hemşehrilerimizin gücünü ve hedeflerini bu platformda temsil eden değerli derneğimiz 478 yıldır büyük bir başarı ile devam ettirilen bu etkinliği 2018 yılında da Manisa'nın hak ettiği ölçüde hem Türkiye bütününe hem de dünyaya sunabilmek için bir kez daha bir araya geldiler. Hadise Manisa kadar önemli, Manisa kadar ciddi. Bu önem ve ciddiyet boyutunda da geçmiş yıllardan da alınan büyük tecrübi destekle ciddiyetine, önemine uygun bir ön hazırlık çalışması, her yıl olduğu gibi 2017 yılında da yaklaşık bir aydır değerli Büyükşehir Belediye Başkanının ifade ettiği üzere, katılımcı  grupların temsilcileri arasında başladı. Bugün sizlerin huzurunda inşallah geçmiş yılları, 2017’yi aşacak mikasta, daha yakışır bir Mesir haftası kutlamak, programı hazırlamak üzere huzurlarınızda Protokolü imzalayacağız. Bugün Besmele ile protokol imzaladıktan sonra inşallah çalışmalar süratlenecek ve 2018’i idrak eden tüm hemşehrilerimiz 2017'de olduğu gibi, değerlerini bütün insanlıkla, bütün Türkiye ile layığınca  paylaşabilmenin huzuru, mutluluğu içerisinde Mesir haftasının sonunu getirecekler. Madem Manisa'nın kimliğini, kişiliğini, karakterini, ruhunu temsil ettiğinin farkındayız ve bunu ortak bir mutabakat ve muvafakat ile gönül rahatlığı ile ifade ediyoruz; hedefimiz sadece ve sadece Mesir’in tanıtılması; Mesir’in tanıtılması vesilesi ve vasıtası ile Manisa'nın tanıtılması değil, tüm değerlerimizi, mümkün olabildiğince aslına uygun ihya edebilmek. Bizim ve bizimle birlikte çalışan komite arkadaşlarımızın ortak hedefi, canlı, hareketli, mutlu, geniş katılımlı bir programla beraber, her geçen yıl bir kademe daha ilerleyerek bu ruhu ihya edecek, bu medeni değerleri hatırlatabilecek özgünlüklerle, bu festivali canlandırabilmek. Ben de bu ortak kaygıya ve ortak mesaiye,  İl Valisi olarak ortaklık yapmaktan, destek vermekten büyük bir mutluluk duyduğumu ifade ediyorum” dedi.

 

21 Mart 2018 tarihinde Nevruz Bayramı ve Karma töreni düzenlenecek. 24-29 Nisan tarihleri arasında festival etkinlikleri gerçekleştirilecek. Festivalin son günü olan 29 Nisan 2018 Pazar günü ise Sultan Camii kubbe ve minarelerinden 6 ton Mesir Macunu halka saçılacak.